registracija domen  
modro nebo
spletni strežniki izdelava strani preveri domeno    upravljanje gostovanja    webmail
uporabniška podpora
poštni strežnik dns strežniki poštni strežnik

POGOSTA VPRAŠANJA

Če na teh straneh ne boste našli ustreznega odgovora oziroma rešitve, nam pošljite sporočilo na naslov podpora@modronebo.net.

Spodnja zbirka vprašanj in odgovorov je nastajala skozi delovanje naše uporabniške podpore in je v stalnem procesu nadgrajevanja.

12. o naših spletnih strežnikih in omrežju

12.1. Kakšne strežnike uporabljate za spletno gostovanje?
Običajna strojna konfiguracija naših strežnikov je Intel Xeon Quad Core CPU, 24 GB RAM in 100 Mbps omrežna povezava, nekateri strežniki pa so še zmogljivejši. Na njih teče RedHat Enterprise Linux z nadzorno ploščo Plesk.

12.2. Kakšna je povezava strežnikov na splet?
Vsak strežnik je na gigabitno omrežje povezan z najmanj 100 Mbps povezavo, naše glavno omrežje pa ima naslednje optične povezave na svetovni splet:

- 1 GigE Time Warner
- 4 GigE Level3
- 4 GigE Savvis
- 3 GigE UUNet
- 3 GigE Global Crossing
- 4 GigE AboveNet
- 4 GigE AT&T
- 3 GigE Peering Aggregate
- 9 GigE Cogent

Skupno torej 35 Gbps! Tukaj lahko vidite tudi grafe povezav na splet.

12.3. V kakšnem okolju se nahajajo strežniki?
Trije ločeni podatkovni centri, v katerih se naši nahajajo naši glavni strežniki, imajo po 20.000m2 površine, dvojne dieselske generatorje za napajanje z električno energijo v primeru daljših izpadov, UPS za primere krajših izpadov, 24 urni varnostni in tehnični nadzor in so v celoti klimatizirani in elektrostatično ter fizično zaščiteni. Gre za ene izmed največjih in najsodobnejših podatkovnih centrov na svetu.

Četrti podatkovni center se nahaja v Sloveniji in je seveda manjši od zgoraj naštetih a vseeno solidno in sodobno opremljen.

12.4. Kje se informacijski centri nahajajo?
V ZDA, natančneje v Dallasu, zvezna država Texas. Slike teh centrov lahko vidite tukaj. Četrti pa je v Ljubljani.

12.5. Kako varni so vaši strežniki?
Za zaščito pred DDOS napadi skrbita strojna sistema Cisco Guard XT 5650 ter Arbor Network PeakFlow, za zaščito pred vdori pa Tipping Point. Poleg tega uporabljamo seveda tudi lokalne sisteme zaščite na vsakem strežniku posebej (požarni zid, nadziranje procesov, programski IDS sistem, itd.).

cluster kolokacija cluster