registracija domen  
modro nebo
spletni strežniki izdelava strani preveri domeno    upravljanje gostovanja    webmail
uporabniška podpora
poštni strežnik dns strežniki poštni strežnik

POGOSTA VPRAŠANJA

Če na teh straneh ne boste našli ustreznega odgovora oziroma rešitve, nam pošljite sporočilo na naslov podpora@modronebo.net.

Spodnja zbirka vprašanj in odgovorov je nastajala skozi delovanje naše uporabniške podpore in je v stalnem procesu nadgrajevanja.

9. nadzorna plošča za nadaljnjo prodajo spletnega gostovanja

9.1. Katero nadzorno ploščo uporabljate, kako izgleda in kaj vse lahko nadzorujem v njej?
Uporabljamo nadzorno ploščo Parallels Plesk. V njej lahko nadzorujete vse glavne aspekte vašega paketa gostovanja - lahko dodajate in brišete stranke, vidite lahko podrobno statistiko, nastavljate e-mail naslove, spreminjate gesla, upravljate s podatkovnimi bazami, zaščitite diretorije z gesli, itd.

Plesk je trenutno ena najkvalitetnejših in tudi najdražjih nadzornih plošč na tržišču.

Lahko si ogledate DEMO različico in sicer tukaj. Uporabniško ime je client, geslo pa plesk. Ko vas bo brskalnik opozoril na varnostni certifikat, morate odgovoriti pritrdilno.

S to prijavo boste videli točno tako nadzorno ploščo, kot jo boste imeli pri vašem paketu za nadaljnjo prodajo pri nas. Upoštevajte pa seveda, da lahko kak drug obiskovalec demo nadzorne plošče spremeni običajne nastavitve (npr. gumbe, template, itd.), in te ne bodo čisto take pri pravem paketu gostovanja.

9.2. Kakšen je spletni naslov moje nadzorne plošče?
https://vasadomena.si:8443
Bodite pozorni: v tem primeru je pravilno https:// in ne http://

9.3. Kakšna sta moja uporabniško ime in geslo?
Ta podatek ste prejeli ob prijavi na gostovanje. V kolikor ste podatke za prijavo izgubili oz. pozabili, kontaktirajte našo uporabniško podporo.

9.4. Trikrat sem se zmotil pri vnosu gesla, zdaj pa ga ne morem več vnesti. Kaj je narobe?
Če se trikrat zmotite pri vnosu gesla vam bo strežnik začasno preprečil dostop. Ponovno lahko poskusite po 30 minutah.

9.5. Kako ustvarim dostop za novo stranko?
Kliknete na gumb "Add New Domain" ter vpišete željeno domeno. Izberite "Template", če ste si ga prej ustvarili oz. pustite tako kot je, ter izberite še IP, če jih imate več na voljo. Običajno je prav, če izberete "shared IP". Na naslednji strani izberite " Physical hosting" in kliknite gumb "Ok".

Na naslednji strani lahko nastavitevse druge parametre za domeno. Važne opombe:
- SSL podporo omogočite smo, če ima domena lasten IP in samo, če jo res potrebujete
- FTP uporabniško ime naj bo vedno enako kot je ime domene, brez končnice (npr. mojadomena za domeno mojadomena.si)
- geslo naj ne bo preprosta beseda, pač pa kompleksen niz znakov
- opcije pod "Services" označite po potrebi. Še posebej to velja za ApacheASP, ki ga omogočite samo če to stranka izrecno potrebuje
Zaključite s pritiskom na "Ok".

S tem je gostovanje za domeno že kreirano.

Zdaj izberite "Limits", kjer ustrezno nastavite vrednosti ter "Domain Administrator ", kjer določite geslo, s katerim bo vaša stranka dostopala do svoje nadzorne plošče. Njeno uporabniško ime je vedno ime domene (npr. mojadomena.si). Bodite pozorni na razliko v uporabnišklem imenu za FTP in nadzorno ploščo! Naslednje kar boste morda morali spremeniti, je DNS, kjer lahko npr. spremenite privzete DNS strežnike na svoje.

Pod opcijo "Preferences" nastavite še hranjenje statistike na 12 mesecev, pod opcijo "Mail" in nato "Preferences" pa catch-all e-mail naslov.

Če ste stranki omogočili uporabo podatkovnih baz mySQL, potem lahko nastavite tudi te, pod rubriko "Databases". To opravilo pa lahko prepustite tudi stranki, če ste ji dovolili dostop do nadzorne plošče.

Ostale nastavitve prilagodite po potrebi.

Toplo vam priporočamo, da si pred kreacijo domen nastavite "Domain Templates". S pomočjo teh vam večine nastavitev, naštetih zgoraj, ni potrebno vsakič ponavljati.

9.6. Kako nastavim DNS za novo domeno?
Ko opravite postopek, ki je opisan v prejšnjem odgovoru, bo DNS že samodejno nastavljen na ustrezne nastavitve. V kolikor želite karkoli spreminjati oz. dodajati, lahko to storite tako, da kliknete na domeno in izberete rubriko "DNS". Vedite pa, da domena ne bo delovala pravilno, če boste izbrali napačne nastavitve.

9.7. Ali lahko spremenim logotip za nadzorno ploščo?
Da, pod "Logo Setup". Ta logotip bodo videle vse vaše stranke.

cluster kolokacija cluster