registracija domen  
modro nebo
spletni strežniki izdelava strani preveri domeno    upravljanje gostovanja    webmail
uporabniška podpora
poštni strežnik dns strežniki poštni strežnik

POGOSTA VPRAŠANJA

Če na teh straneh ne boste našli ustreznega odgovora oziroma rešitve, nam pošljite sporočilo na naslov podpora@modronebo.net.

Spodnja zbirka vprašanj in odgovorov je nastajala skozi delovanje naše uporabniške podpore in je v stalnem procesu nadgrajevanja.

4. glede FTP, cgi in perl skript, PHP, poti do programov na strežniku, DNS, itd.

4.1. Kakšni so vaši DNS strežniki?

Primarni DNS:
ns1.modronebo.net
91.223.182.18

Sekundarni DNS:
ns2.modronebo.net
91.223.182.20

4.2. Ko se s ftp programom povežem na strežnik, vidim več direktorijev...
Tako je. Datoteke, ki jih želite objaviti na spletu, sodijo v direktorij httpdocs, vaše skripte pa morate dati v direktorij cgi-bin. Če želite na strežnik shraniti datoteke s pomembno vsebino, jih lahko naložite v direktorij private. Take datoteke ne bodo dosegljive preko spleta. Ostali direktoriji so pomembni za delovanje vašega paketa gostovanja, niso pa namenjeni vaši neposredni uporabi.

4.3. Pri našem prejšnjem gostovanju so se skripte nahajale v direktoriju podobnem kot httpdocs/cgi-bin. Zdaj pa je cgi-bin zunaj direktorija httpdocs?
Če kot pot do skripte vpišete vašadomena.com/cgi-bin bo naslov še vedno pravi. Prav tako bo pravilno, če se znotraj skipte ali HTML datoteke obnašate, kot da se cgi-bin nahaja znotraj direktorija httpdocs. Torej bo tudi path ../cgi-bin čisto v redu.

4.4. V direktoriju httpdocs vidim več drugih datotek, ki niso moje. Kaj je to?
Gre za datoteke, ki so potrebne za pravilno delovanje vaše strani.

4.5. Kakšna je pot do naših datotek na strežniku?
Primer za stran modronebo.net :
/var/www/vhosts/modronebo.net/httpdocs/

Za pot do kake druge domene samo nadomestite modronebo.net z ustrezno domeno. Če potrebujete pot do cgi-bin direktorija je ta torej:
/var/www/vhosts/vašadomena.si/cgi-bin/

4.6. Kakšne so poti do drugih važnejših datotek na strežniku?
/usr/sbin/sendmail
/usr/bin/perl
/bin/date

4.7. Na strežnik bi želel postaviti preprost formular, preko katereta bi mi lahko obiskovalci strani pošiljali sporočila. Mi lahko pomagate?
Da, v koliko sami nimate take cgi ali php skripte, vam jo lahko damo mi. Veliko takih skript je brezplačnih in jih je moč brez težav najti na spletu. Bodite samo pozorni, da uporabljate čim novejše različice skript, po možnosti popularne in preizkušene različice, brez varnostnih lukenj.

4.8. Na strežnik sem postavil cgi skripto, pa mi vsakič javi "Internal server error 500". Kaj je vzrok?
Vzrokov je lahko več. Najprej preverite, če ima vaša cgi skripta nastavljene pravice za dostop na 755 oz. na rwx,r-x,r-x in ne morda na 777 oz. rwx,rwx,rwx. Če so pravice nastavljene na več kot na 755, skripta ne bo delala.

Drugi vzrok je lahko to, da ste skripto editirali v kakem Windows editorju, ki nepravilno zaključuje vrstice. Tudi v tem primeru skripta ne bo delala pravilno.

Dodatne informacije o tem, kaj je dejansko narobe, lahko vidite tudi v vaših error log datotekah, ki si jih lahko ogledate v nadzorni plošči, pod rubriko "Log Manager".

4.9. Katera različica PHP je nameščena na vaših strežnikih? Kakšne so nastavitve?
Najnovejša stabilna različica, izdana s strani Red Hat Enterprise Linux distribucije. PHP deluje v načinu FastCGI, pod vašim uporabniškim imenom. Opcije safe mode in register globals so privzeto izklopljene! Omogočena je uporaba knjižnic GD, funkcij ImageMagic in drugih. Podrobneje si lahko PHP konfiguracijo ogledate sami, tako da v svoj paket gostovanja postavite stran s funkcijo phpinfo(). Ko te strani ne potrebujete več, vas prosimo, da jo takoj odstranite.

4.10. Vaša različica PHP je zastarela, kako je to možno?
Naš PHP je najnovejša stabilna različica, izdana s strani Red Hat Enterprise Linux (RHEL) distribucije in ni zastarela. Več informacij o tem, kako RHEL označuje svoje programe in na kakšen način skrbi za njihovo varnost, si preberite na njihovi spletni strani oz. natančneje tukaj.

4.11. Imam formular in spletno trgovino, narejeno v PHP. Pri obeh se mi vnešeni podatki izbrišejo, namesto da bi se shranili v bazo. Te skripte so na mojem prejšnjem strežniku delovale. Kaj je narobe?
Najbrž imate starejše skripte, ki še vedno potrebujejo vklopljeno opcijo register_globals. Ta je na naših strežnikih zaradi varnosti izklopljena, jo pa lahko vklopimo samo za vaš paket gostovanja. Če jo potrebujete, nas kontaktirajate.

Več o register globals in pa zakaj je ta funkcija v vseh novejših različicah PHP že več let izklopljena (od 22.aprila 2002), si lahko preberete tukaj. Svetujemo vam, da čimprej nadgradite oz. posodobite vaše PHP skripte in pričnete uporabljati take, ki te funkcije ne potrebujejo.

To, da so take skripte na kakih drugih strežnikih delovale brez težav pomeni, da so njihovi upravljalci zelo slabo skrbeli za vašo varnost!

cluster kolokacija cluster