registracija domen  
modro nebo
spletni strežniki izdelava strani preveri domeno    upravljanje gostovanja    webmail
uporabniška podpora
poštni strežnik dns strežniki poštni strežnik

POGOSTA VPRAŠANJA

Če na teh straneh ne boste našli ustreznega odgovora oziroma rešitve, nam pošljite sporočilo na naslov podpora@modronebo.net.

Spodnja zbirka vprašanj in odgovorov je nastajala skozi delovanje naše uporabniške podpore in je v stalnem procesu nadgrajevanja.

1. domene (registracija, prenos, podaljševanje, ARNES)

1.1. Katere domene lahko pri vas registriram?
Domene s končnicami ".si" ".eu" ".com" ".net" ".org" ".biz" ".info" ".us" ".name" ".tv" ".cc" ".cn" ".de" ".it" ".fr" ".rs" ".hr" ".me" in celo vrsto drugih.

1.2. Torej tudi domene s končnico .si?
Da, smo pooblaščeni registrar za registracijo domen .si.

1.2.1. Kakšni so pogoji za registracijo domen .si?
ARNES-ovi dokumenti, ki urejajo registracijo domen .si, so (PDF dokumenti):
- Splošni pogoji za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si
- Pravila postopka alternativnega reševanja domenskih sporov pod vrhnjo domeno .si (Pravila postopka ARDS)
- Pravilnik o zavarovanju osebnih podatkov.

1.2.2. Sem potrošnik in domeno .si sem registriral pred manj kot 14-imi dnevi. Ali lahko odstopim od registracije, saj gre za nakup na daljavo?
Če izpolnjujete pogoje za potrošnika, kot jih določa zakon, ki ureja varstvo potrošnikov, imate na podlagi tega zakona pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, pravico, da v roku 14 dni sporočite, da odstopate od pogodbe, ne da bi za to morali navesti razloge. Prejeto plačilo za registracijo domene .si vam bomo vrnili najkasneje v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe.

To velja pod pogojem, da domene .si niste aktivirali in s tem pričeli uporabljati. Za pričetek uporabe se šteje vnos DNS strežnikov v sistem za registracijo domen.

V kolikor ste domeno .si pričeli uporabljati, nimate več pravice do odstopa od pogodbe.

1.3. Je registracija domene enkratni strošek in je trajna ali jo je potrebno letno podaljševati?
Registracijo domene je potrebno letno podaljševati. Večino domen lahko registrirate za več let vnaprej, nekatere pa ne. Domene .si lahko npr. registrirate za pet let, domene .com pa za deset let vnaprej.

1.4. Kaj moram storiti, da lahko pri vas gostujem z domeno .si, ki sem jo registriral pri nekem drugem ponudniku?
Preko naše spletne strani naročite ustrezen paket gostovanja ter pri ponudniku, kjer ste domeno registrirali, nastavite DNS strežnike za domeno na naslednje vrednosti:

primarni DNS strežnik:
ns1.modronebo.net

sekundarni DNS strežnik:
ns2.modronebo.net

1.5. Pri registriranju domene sem napravil napako. Lahko ime domene spremenim?
Vsaka registracija je dokončna in nespremenljiva. Imena domene ni več mogoče spreminjati, zato bodite pri vsakem naročilu pazljivi.

1.6. Želim spremeniti lastnika že registrirane domene. Kako lahko to storim?
Spremembo lastništva trenutno še ni mogoče opraviti v nadzorni plošči. Vsekakor vam svetujemo, da domeno že v začetku registrirate na ime tistega, ki bo končni lastnik. Za kasnejšo spremembo lastništva že registriranih domen pa nas kontaktirajte in bomo v vašem imenu sprožili ustrezen postopek. Sprememba običajno traja do 3 delovne dni in je brezplačna za vse domene.

1.7. Včeraj sem pri vas registriral domeno. Koliko časa bo še minilo, preden bo vidna preko spleta?
Običajno traja od 24 do 48 ur, preden so nove DNS nastavitve vidne povsod po svetu. Ta čas se šteje od trenutka, ko vas po elektronski pošti obvestimo, da je bila domena uspešno registrirana.

1.8. Pri vas sem registriral domeno, s katero gostujem na lastnem strežniku. Zdaj bi želel voditi lasten DNS. Kaj je potrebno storiti?
Na vašem strežniku mora delovati ustrezna programska oprema. Poleg tega je potrebno nove DNS strežnike (npr. ns1.vasadomena.com in ns2.vasadomena.com) uradno registrirati v centralnem registru domen. Če to želite, nas kontaktirajte in bomo to storili za vas. Sama registracija imenskih strežnikov je brezplačna.

1.9. Želim gostovati pri vas. Moram za to k vam prenesti tudi registracijo moje domene?
To ni nujno, seveda pa bomo registracijo vaše domeno z veseljem podaljševali pri nas. Za samo gostovanje zadošča, da za svojo domeno pravilno nastavite DNS in jo s tem usmerite na naše strežnike.

1.10. Želim k vam prenesti domeno, ki sem jo registriral v ZDA. Je to mogoče?
Seveda. Ni pomembno, kje ste domeno registrirali, vsako lahko prenesete k nam.

1.11. Koliko stane prenos domene .com k vam?
Sam prenos je brezplačen. Običajno tudi ponudnik registracije, ki bo domeno prepustil nam, tega postopka ne zaračunava, vendar morate to preveriti pri njih. Ob uspešno dokončanem prenosu bo vaša domena samodejno podaljšana za eno leto, torej je vaš celoten strošek prenosa enak strošku enoletnega podaljšanja domene.

1.12. Moram kaj posebnega nastaviti za uspešen prenos .com domene?
Ker gre za administrativni postopek, ki zahteva vrsto soglasij, vas prosimo, da začasno nastavite administrativni kontakt ("Administrative contact") domene na naslednje podatke:

Modro nebo
Ljubljanska cesta 88
1230 Domzale
Slovenia
Tel: +386 41 991 333
podpora@modronebo.net

To velja za vse svetovne domene in ne le za domene .com, ne velja pa za domene .si. Pri teh to ni potrebno.

1.13. Je mogoče domeno prenesti ne da bi se ob tem registracija podaljšala?
Pri domenah .si je to možno, pri večini drugih pa ne. Vendar se tudi pri teh domenah registracija podaljša tako, da se eno leto prišteje k še preostalemu času registracije, zato ne izgubite ničesar in tudi ni potrebno čakati zadnji trenutek. Takrat je pogosto že prepozno za prenos. Za bolj podrobna vprašanja o prenosu domen pa nas prosim kontaktirajte.

1.14. Od registracije je minilo teden dni. Lahko opravim prenos k vam?
Od registracije mora preteči najmanj 60 dni, preden lahko domeno prenesete k drugemu ponudniku registracije. To je pravilo, ki velja za vse ponudnike registracije domen, ne velja pa za domene .si.

1.15. Do preteka registracije moje domene je še tri tedne. Želel bi prenesti domeno k vam. Je to še možno?
Da, seveda.

1.16. Moj trenutni ponudnik registracije me je opozoril, da je registracija moje domene potekla in da jo moram nujno podaljšati. Jo lahko prenesem k vam in podaljšam tukaj?
Da, seveda. Tudi če je registracija vaše domene potekla, jo lahko prenesete k nam in podaljšate tukaj. Domena se podaljša od dneva, do katerega je bila registrirana. Težave bi lahko nastopile le, če je od poteka registracije minilo že preveč časa.

1.17. Moja domena je registrirana pri vas in je že potekla, saj sem pozabil plačati podaljšanje. Kako lahko domeno ponovno aktiviram?
Postopek je odvisen od tega, koliko časa je že poteklo od konca registracije in pa od vrste domene. Če gre za svetovne domene (.com, .net, .org) in je poteklo manj kot 14 dni, potem lahko domeno praviloma podaljšate brez dodatnih stroškov in bo začela delovati v 24 do 48 urah po podaljšanju ali pa takoj. Če je poteklo več kot 30 dni, vas bo reaktivacija stala 150 EUR. Če gre za domeno .eu, potem je za reaktivacijo potrebno doplačati takoj po poteku registracije, podaljšati pa jo je potrebno najmanj 7 delovnih dni pred koncem meseca, v katrem poteče. Če pa gre za domeno .si, pa podaljšanje po več kot 30 dneh ni več možno in taka domena .si se takrat vrne v prosto prodajo, do takrat pa je podaljšanje možno brez dodatnega doplačila. To žal niso naša pravila, pač pa pogoji centralnih registrov domen, na katere nimamo vpliva.

Za pretečene domene ne nosimo nobene odgovornosti! Svetujemo vam, da vsako domeno podaljšate pred potekom registracije, saj s čakanjem nič ne pridobite.

cluster kolokacija cluster